zondag 7 maart 2021

Saxophone in Concert!

 Lieve allemaal,

welkom bij mijn concertweek: Saxophone in Concert!

In dit artikel geef ik jullie een kijkje in mijn muzikale keuken: hoe is dit concert tot stand gekomen, wie heeft er geholpen en hoe zijn de opnames verlopen?

Voor de mensen die voor het eerst op mijn blog kijken en mij (nog) niet kennen: Hoi, ik ben Ilse, 22 jaar oud en studeer klassiek saxofoon aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen en ben alweer in het laatste jaar belandt. En in het laatste jaar ben je voor een groot gedeelte bezig met je eindexamen en wat daarna komt: de 'grote-boze-mensen-wereld'. 

En daarom is dit concert ook tot stand gekomen, want voor het vak 'Ondernemend Musicus' mochten (moesten) wij een concert organiseren buiten ons eindexamenconcert. Op deze manier kunnen wij als studenten al even ervaren hoe het is om straks álles zelf te moeten regelen. In eerste instantie had ik al een redelijk programma in mijn hoofd, en was het wachten totdat goed in de vingers zat, maar toen kwam die 2e lockdown. En daar blijkt nog niet echt een einde aan te komen. Nadat ik een paar weken heb zitten mokken omdat niks meer door kon gaan, besloot ik om actie te ondernemen: ik ga het concert opnemen en dan uitzenden via Youtube. Ik had al een programma wat bijna klaar was om uit te voeren, dus dat scheelde al een hele hoop. Ik benaderde een kerkje, en wonder boven wonder was die (in eerste instantie) beschikbaar voor opnames. Toen ik bij mijn ouders was, besprak ik dit met mijn broertje, en hij wou eigenlijk wel opnemen. En zo kwam van het één het ander. We gingen op zoek naar een datum, en toen kwam de aap uit de mouw: ze waren aan het verbouwen in de kerk en konden waarschijnlijk niet voor de voorjaarsvakantie klaar, terwijl wij in de vakantie wouden opnemen vanwege de botsende agenda's tijdens de schoolweken. 

Dit was zo'n 2 weken voor de daadwerkelijke vakantie. Het kerkje heb ik afgezegd, en ik kwam op het idee om een oproep te plaatsen op 'ik bin in Jouster omdat..'. Een facebookgroep waar mensen uit Joure en omgeving op zitten, met wel meer dan 9000 leden. Binnen een uur had ik 4 potentiële locaties, en heb ik meteen de knoop doorgehakt om bij Headroomkappers van Ronald van den Oudenalder op te nemen, en in het kerkje van Goïngarijp wat in beheer is van Cees en Geertje Mollema. Omdat er 2 locaties waren, vond ik ook dat er een wat groter repertoire gekozen moest worden, en kwam ik op het idee om een heuse concertweek te organiseren. Een week lang zend ik elke dag om 12.00 een stuk of een deel van een stuk uit via Facebook en deze blog. Deze filmpjes zijn daarna ook nog te bekijken, dus je hoeft niet om 12.00 plat voor de laptop/computer/telefoon/tablet te liggen/zitten/staan. Na deze week maak ik 1 lange video van dit concert, en verspreid ik deze onder de verzorgingshuizen. 

De opnames zijn gemaakt op 22 & 23 februari, en ze verliepen zeer voorspoedig. Op beide locaties werden we met open armen ontvangen, en konden we ook lekker onze gang gaan. Bij beide locaties stond binnen 2 uur alles op de harde schijven, en kon het monteren gaan beginnen. Wietse had zelfs nog betere apparatuur kunnen lenen van een collega van hem. Dankjewel Titus voor het uitlenen van je geweldige apparatuur! Het monteren verliep eigenlijk ook probleemloos, en hetgene wat het meeste tijd vergde was toch wel het exporteren en uploaden van de bestanden, maar ja, dat hoort er eenmaal bij. 

En nu zijn we zover dat het uitzenden kan beginnen! Vanaf morgen krijgt u 7 dagen lang een miniconcertje te horen. Het programma ziet er als volgt uit:

Maandag: Allemande uit de fluitpartita BWV 1013 (1722) van Johann Sebastian Bach (1685-1750)

Dinsdag: Tango etude nr. 1 (1987) van Astor Piazzolla (1921-1992)

Woensdag: Corrente uit de fluitpartita BWV 1013 (1722) van Johann Sebastian Bach (1685-1750)

Donderdag: Maï  (1975) - Ryo Noda (1948-)

Vrijdag: Sarabande uit de fluitpartita BWV 1013 (1722) van Johann Sebastian Bach (1685-1750)

Zaterdag: Tango etude nr. 3 (1987) van Astor Piazzolla (1921-1992)

Zondag: Bourrée Anglaise uit de fluitpartita BWV 1013 (1722) van Johann Sebastian Bach (1685-1750)

Ik wens u veel luisterplezier, en ik zou het heel leuk vinden om wat commentaar en opbouwende kritiek tegemoet te zien!


Liefs,

Ilse

Geen opmerkingen:

Een reactie posten